Izbor gesla je ključnega pomena za vašo spletno varnost

Izbira varnega gesla za vaše spletne in druge račune je izrednega pomena, da ostanete varni pred vlomi. Kako pa izbrati dobro geslo, ki si ga boste lahko zapomnili? Spodaj vam predstavljamo nekaj trikov, kako izbrati varno geslo in kakšnim geslom se morate izogniti.

Pri izboru gesla je sprva zelo pomembno vedeti kakšna so slaba gesla, ki jih ne smemo izbrati. SplashData vsako leto objavi seznam gesel, ki se v svetu uporabljajo najpogosteje in tako veljajo za najslabša gesla. To so gesla, ki si jih sicer lahko zelo enostavno zapomnimo, ampak so hkrati zelo enostavna za ugotoviti z avtomatiziranim poskušanjem in posledično omogočajo enostaven vdor v naše račune. Gledano globalno so takšna gesla sledeča: »123456«, »password«, »football«, »princess«, »login«, »wellcome« in podobne oblike teh besed. Za slaba gesla veljajo tudi takšna, ki vsebujejo ime uporabnika, ime soproge, otrok, psa, telefonske številke ali razne izpeljanke teh besed. Tudi zamenjava nekaterih črk s podobnimi številkami, na primer »o« z »0«, ne povečuje vaše varnosti.

Dobra gesla pa so takšna, ki si jih enostavno zapomnimo, vendar so zelo težka za ugotoviti. Napisanih pravil ni, kajti potem dobrega gesla več ne bi bilo. Najboljši nasvet je, da pustite svoji domišljiji prosto pot. Dober primer je, da si zamislimo stavek katerega prve črke uporabite za geslo, hkrati pa ga opremite še s posebnimi znaki. Na primer: Odličen sladoled! Kar dva nam prinesite, prosim. Iz stavka lahko oblikujemo geslo Os!K2npp po pravilih Unix ali osladoled_k2npp po pravilih VMS. Ne pozabite, da mora geslo biti dovolj dolgo, da ga ni mogoče ugotoviti s poskušanjem vseh kombinacij znakov.

Podatki podjetja so v večini primerov poslovna skrivnost. Nosijo lahko vašo konkurenčno prednost, vaše poslovne načrte, vaše cene ali drugo informacijo, ki je za vaše podjetje ključnega pomena. Ne dopustite, da je varnost vaših podatkov omejena in si izberite geslo, ki jih bo dobro varovalo.

Poleg dobrega gesla pa lahko vaše podatke zavarujete tudi tako, da jih shranjujete na varnem mestu. Ena izmed opcij je poslovanje v oblaku, ki vam zagotavlja dolgoročno shranjevanje podatkov, varnost vaših podatkov in avtomatsko varnostno kopiranje. Tudi pri nas lahko vse programske rešitve dobite v obliki gostovanja. Več o rešitvah si lahko preberete tukaj.