Pomembna odločitev: Paketna rešitev ali Prilagojena programska rešitev?

»Prilagojena rešitev« ali »Paketna rešitev«?

Najprej je potrebno opredeliti glavne razlike med obema rešitvama in pojasniti, kaj razumemo pod »prilagojene rešitve« in kaj pod »paketno rešitev«. Paketna rešitev je produkt, ki ga lahko dobite takoj, namestitev je hitra, funkcionalnosti vaše rešitve pa so enake, kot funkcionalnosti ostalih uporabnikov. Prilagojena rešitev pa je na drugi strani produkt, katerega funkcionalnosti so prilagojene vašim potrebam in ste najverjetneje tudi edini, ki uporabljate točno takšno rešitev.

Kdaj izbrati Paketno rešitev?

Paketna rešitev je za vas primerna, ko vaš poslovni proces ne vsebuje posebnosti in se od vaših konkurentov ne razlikujete veliko. Za tovrstno rešitev se odločite, ko želite cenovno ugodno in zanesljivo rešitev in potrebujete zgolj osnovne funkcionalnosti za vodenje vašega podjetja.

Kdaj izbrati Prilagojeno rešitev?

Prilagojena rešitev je primerna za vsa podjetja, ki jim njihov poslovni proces predstavlja konkurenčno prednost. Običajno je poslovni proces konkurenčna prednost podjetja, če je unikaten in se v številnih podrobnostih razlikuje od konkurence. V takšnem primeru je za ohranjanje konkurenčne prednosti in drugačnosti ključnega pomena izbira prilagojene rešitve, ki se poslovnemu procesu zna prilagoditi. Prav tako pa je prilagojena rešitev primerna za specifične industrije, katerih potrebe niso pokrite z generičnimi rešitvami.

Se bolj nagibate k Prilagojeni rešitvi, vendar še vedno niste povsem prepričani?

Paketne rešitve vključujejo številne funkcionalnosti, z namenom, da zajamejo čim širši spekter uporabnikov. Vendar pa v večini primerov ne vsebujejo specifičnih funkcionalnosti za določeno industrijo, ki bi jo vaše podjetje nujno potrebovalo. V primeru, da boste želeli dodatno funkcionalnost, vam je ponudnik paketne rešitve najverjetneje ne bo dogradil, kajti cilj takšnih rešitev je, da imajo veliko število uporabnikov dokaj zadovoljnih, zagotovo pa ne popolno zadovoljstvo posameznega uporabnika. Najpomembnejše dejstvo je, da vaši konkurenti uporabljajo popolnoma enako rešitev in so vaše možnosti za pridobitev konkurenčno prednost, iz naslova programske rešitve, minimalne. V veliki večini primerov podjetja morajo prilagoditi način poslovanja, da je uporaba programske rešitve učinkovita.

Sodelovanje s ponudnikom programske rešitve pri prilagajanju rešitve v skladu z vašimi željami, prinaša številne prednosti. Kot prvo, imate s ponudnikom tovrstne rešitve vzpostavljen odnos, ki omogoča, da ponudnik dodobra spozna vaš poslovni proces in način poslovanja. Kot drugo, rešitev je prilagojena vašemu poslovnemu procesu in vašim specifičnim željam, kar vam omogoča ohranjanje vaše konkurenčne prednosti. Še več, prilagojena rešitev vam bo prihranila ogromno časa in denarja, ki bi ga drugače porabili za izobraževanje zaposlenih, kajti tovrstna rešitev jim bo poznana, saj bo sledila logiki dosedanjega dela. Poleg vsega tega, pa vam bo prilagojena rešitev povečala učinkovitost z avtomatizacijo vaših opravil, hkrati pa vam lahko ponudnik, z izkušnjami pridobljenimi iz podobnih projektov svetuje, kako še izboljšati proces na načine, na katere sami ne bi niti pomislili.

Se zavedate, da je prilagojena rešitev najboljša rešitev za vas, vendar si je ne morete privoščiti?

Nekoč so si prilagojeno rešitev lahko privoščila samo zelo velika podjetja, dandanes pa je prilagajanje rešitev postalo cenovno dostopnejše, predvsem zaradi posebnega in hitrega načina prilagajanja in dograditve modulov. Tako so prilagojene rešitve postale dostopne tudi za mala in srednje velika podjetja. Še vedno pa je investicija v tovrstno rešitev večja, kot nakup Paketne rešitve, zato je pred nakupom potrebna analiza stroškov in koristi.

V kolikor potrebujete in želite programsko rešitev, ki bo odlično pokrivala vaš poslovni proces in bo prilagojena vašemu načinu poslovanja, nas kontaktirajte.