30.04.2021

Primer DOBRE PRAKSE: Digitalizacija skladišča v malem podjetju

Optimizirani, urejeni in digitalizirani skladiščni procesi lahko pomenijo mejo med uspešnim in neuspešnim poslovanjem. Vse to zaradi trenutnega stanja na trgu, kjer kupci zahtevajo hitre in točne dobave naročenega blaga, konkurenca pa je velika. Dobro urejeno skladišče z ustrezno rešitvijo lahko vidno prispeva h krajšim dobavnim rokom in manj napakam pri izdobavah. V nadaljevanju predstavljamo primer dobre prakse digitalizacije skladišča z uvedbo skladiščnega sistema z Android čitalci črtnih kod v malen distribucijskem podjetju.

Komu je rešitev namenjena in katero je podjetje dobre prakse?

Rešitev je namenjena malim podjetjem, ki trenutno nimajo digitaliziranega skladišča in iščejo enostavno ter cenovno dostopno rešitev, ki jim bo zagotovila vidne rezultate na področju optimizacije skladiščnih procesov. Pokriva osnovne zahtve organizacije skladišča in prve korake na poti digitalizacije.

Malo podjetje, ki se ukvarja z distribucijo medicinskih in higienskih proizvodov in sodeluje z vsemi večjimi trgovci in zdravstvenimi ustanovami na slovenskem trgu, je iskalo rešitev za digitalizacijo skladišča. Iskali so nekaj, kar bi bilo za uporabnike enostavno, hkrati pa bi pomenilo rešitev za več izzivov s katerimi so se soočali. Glavni izzivi so bili:

 • velika poraba časa za nabiranje izdelkov iz naročila, kar je podaljšalo čas dobave naročil,
 • veliko napak pri izdobavi zaradi slabe kontrole, kar je kasneje pomenilo dodatne stroške za podjetje,
 • netočni podatki o aktualnem stanju zaloge in
 • lokacije posameznih artiklov so bile razpršene po skladišču, določene naključno in so bile zgolj »v glavah« skladiščnikov.
Kako je potekala implementacija?

Rešitev, ki je bila implementirana v podjetju je pomenila pomemben korak k reševanju teh izzivov. Še vedno prihaja do zastojev in napak, ampak so ti redki in se jih da enostavno in hitro odpraviti. Celotna rešitev sestoji iz dveh glavnih komponent in sicer sistema IPSPlus Skladišče in Android čitalca črtne kode z lastno razvito aplikacijo. Poleg tega so del celotne rešitve še lokacije v skladišču opremljene s črtnimi kodami ter ustrezno označeni artikli. Kot celota so vse komponente med seboj integrirane in omogočajo digitalizacijo treh večjih procesov:

 1. Vodenje in upravljanje procesov skladišča urejenega po lokacijah (priprava naročil, dobavnice, prevzemnice, skladiščni premiki in drugo).
 2. Inventurni popis zalog oziroma izvajanje inventure po lokacijah.
 3. Popis oziroma inventura osnovnih sredstev.

V izbranem podjetju je rešitev prvotno namenjena digitalizaciji skladiščnih procesov in inventuri artiklov. Celoten proces implementacije je bil razdeljen na tri faze. V prvi fazi je bil izveden popis trenutnih procesov ter oblikovanje ciljnega stanja, kjer smo tudi dorekli ključne ukrepe in oblikovali idejno zasnovo končne rešitve. V drugi fazi projekta smo prilagodili rešitev potrebam podjetja, opremili skladišče z lokacijami, podjetje je uredilo skladišče in določilo interna pravila skladiščenja artiklov, namestili črtne kode po sobah, regalih in policah ter napolnili sistem s podatki. V tretji fazi smo pričeli s testiranjem rešitve, odpravo skritih napak, uvajanjem zaposlenih v uporabo rešitve in pripravili vse za pričetek produkcije, ki je sledila. Celoten proces je trajal približno 4 mesece, sedaj pa podjetje že 6 mesecev uspešno uporablja rešitev.

Kako je urejeno skladišče in kakšen je proces?

Kot že omenjeno je skladišče razdeljeno na sobe, regale in police, ki skupaj tvorijo lokacije. Vodenje oziroma spremljanje skladišča po lokacijah omogoča, da ima uporabnik v vsakem trenutku na voljo informacijo o lokaciji artikla v skladišču in kolikšna je zaloga. Sistem je nastavljiv in omogoča, da se artikel lahko pojavi na več lokacijah, da se na isti lokaciji lahko nahaja več artiklov ali, da se artiklu definira fiksna lokacija, in se lahko nahaja samo na dodeljeni lokaciji.

IPSPlus Skladišče in Android čitalec sta povezana preko WI-FI povezave. Uporabnik prejme prejeta naročila na čitalec in prične z nabiranjem artiklov. Obdelovati (komisionirati) je možno tudi več naročil hkrati ter jih posamezno pošiljati na strežnik. Naročila se potem, ko je postopek nabiranja končan, selektivno realizirajo v odpremnice oziroma račune. Enako velja za prevzeme oziroma dobavo blaga. Pred pripravo paketa za kupca, se izvede še kontrola nabiranja z vgrajenimi kontrolnimi mehanizmi, ki opozorijo na morebitne napake. Stanje zalog artikla na posamezni lokaciji se takoj ob prevzemu artikla ažurira, zato je vedno aktualna.

Pri pripravi dobavnice ali pri odlaganju artiklov na regale/police nam sistem sugerira najkrajšo pot oziroma pot katero mu ob postavitvi sistema sami opredelimo.

Sistem omogoča tudi proces inventure v skladišču, izvajanje premikov med lokacijami v skladišču oziroma premike med skladišči, ter digitalizacijo vseh ostalih skladiščnih procesov. Izvajanje inventurnega popisa lahko poteka po lokacijah ali klasično. To je odvisno od tega ali je funkcionalnost spremljanja zaloge po lokacijah aktivna.

Proces v celoti podpira brezpapirno poslovanje, saj so vse informacije skladiščniku na voljo na čitalcu in v programu na računalniku v skladišču, nato pa se podatki in dokumenti avtomatsko pripravijo za nadaljnjo delo v določenem oddelku.

Kakšni so učinki uvedbe rešitve?

Pozitivni učinki uvedbe rešitve so najbolj vidni na področju skladiščnih procesov, optimizacija in digitalizacija pa seže tudi na druga področja poslovanja podjetja.

Glavni pozitivni učinki uvedbe rešitve v primeru naše dobre prakse so:

 • Skrajšan čas in pot pri skladiščnih manipulacijah in oblikovanju dokumentov, kar rezultira v krajše dobavne roke in optimizacijo izdobav. V podjetju so izmerili, da je čas potreben od naročila pa do izdobave, po uvedbi rešitve v povprečju za 30 % krajši.
 • Odpravo podvojenih vnosov dokumentov, ki se avtomatko realizirajo iz popisa. V primeru dela z naročili je potrebno podatke iz naročila vnesti v sistem samo enkrat, če pa naročila prihajajo po elektronski poti, pa je tok v celoti digitalen.
 • Manj napak pri izdobavah zaradi sprotnih kontrol med naročenim in komisioniranim blagom. Podjetje zaznava, da so napake po uvedbi rešitve zelo redke, saj jih je z uporabo čitalcev že v osnovi manj, večina ostalih pa se odpravi pri kontroli pred odpremo.
 • Hitra pridobitev informacij o lokaciji in stanju zalog artikla, zaradi urejenega skladišča in vzpostavitve lokacij. Te informacije so zaposlenih po celotnem podjetju na voljo takoj, ko jih potrebujejo in so tudi zanesljive.
 • Optimizacija procesa inventure. Proces se izvaja s pomočjo Android čitalcev in je tako vidno hitrejši in enostavnejši ter natančnejši.
Vas rešitev morda zanima ali potrebujete več informacij?

Tudi v vašem podjetju je lahko digitalizacija skaldišča zgodba o uspehu. Višina investicije in učinki vpeljave rešitve se od podjetja do podjetja razlikujejo, ampak se je izkazalo, da se investicija tudi v malem podjetju izplača.

Če vas zanima implementacija enostavnega skladiščnega sistema v vašem podjetju, nas pokličite na 02 534 14 10 ali nam pišite na prodaja@inin.si in z veseljem vam bomo svetovali.

Več informacij o naši celotni ponudbi pa lahko najdete tukaj.

Imate dodatna vprašanja ali vas morda zanima naša ponudba?

Izberite enega od spodnjih načinov in nas kontaktirajte. Z veseljem bomo odgovorili na vaša vprašanja.

  02 534 14 10             prodaja@inin.si

ININ e-novice

Preberite tudi

Sledite nam