Davčne blagajne: prodaja storitev preko avtomata

FURS je na svoji spletni strani dodala novo vprašanje in odgovor nanj v zvezi z davčnim potrjevanjem računov. Nanaša se na izdajanje računov za opravljeno storitev preko avtomata, in sicer se vprašanje glasi, ali lahko račun za prodajo storitev preko avtomata namesto avtomata izda fizična oseba.

Primer je sledeč: igralni avtomat za plačilo prejema kovance. Računa za opravljeno storitev ne izda avtomat sam, ampak ga na zahtevo kupca izda fizična oseba, zaposlena pri zavezancu. Je to dovoljeno? Pristojni za davčno potrjevanje računov na FURS-u so zapisali, kar sledi v nadaljevanju.

Pri opravljanju storitev preko avtomatov izda račun za opravljeno storitev praviloma avtomat. Narava poslovnega dogodka v tem primeru je namreč takšna, da običajno le avtomat natančno »pozna« vrsto, obseg storitve in čas, ko je bila storitev opravljena, da lahko kupcu pravočasno (najpozneje, ko je storitev opravljena in plačana) izda račun, ki izkazuje poslovne dogodke verodostojno in pošteno oziroma vsebuje pravilen obseg in vrsto opravljenih storitev (na računu so navedene storitve, ki so bile dejansko opravljene kupcu).

Obstaja možnost, da račun namesto avtomata izda fizična oseba. V tem primeru mora fizična oseba, ki izdaja račune, zagotoviti, da izda račun najpozneje, ko je dobava opravljena in je prejeto plačilo z gotovino. Račun mora izdati nemudoma in najkasneje, ko je storitev opravljena in plačana, brez kakršnegakoli posredovanja in zahtevanja izdaje računa s strani kupca. Prav tako mora oseba ob izdaji računa zagotoviti, da bo na računu naveden ustrezen obseg in vrsta storitve, ki je bila kupcu dejansko opravljena. Ni ustrezno, da vrsto in obseg opravljenih storitev osebi, ki izdaja račune, pojasnjuje oziroma narekuje kupec. Za zagotovitev tovrstnega izdajanja računov mora imeti fizična oseba, ki namesto avtomata izdaja račune, ustrezen nadzor nad delovanjem avtomata, kar pa je v praksi težko izvedljivo.

Vsa vprašanja in odgovore na temo davčnih blagajn lahko najdete na tej povezavi >>. V kolikor morda z vašo trenutno davčno blagajno niste zadovoljni in bi želeli izvedeti, kakšne prednosti vam prinaša naša davčna blagajna, smo vam z veseljem na voljo za vsa vprašanja.