PLAČE IN KADRI: Regres do povprečne plače po novem neobdavčen

Maj 2019 / InIn d.o.o.

V Uradnem listu št. 28/2019 z dne 3.5.2019 je bil objavljen Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o dohodnini (ZDoh-2U). Sprememba zakona spreminja obdavčitev regresa. Le-ta bo sedaj neobdavčen (brez dohodnine in prispevkov) do povprečne plače, ki trenutno zanaša nekaj več kot 1700 EUR. 

Zakon začne veljati naslednji dan po objavi v uradnem listu in torej velja že za izplačilo regresa od 1.1.2019 naprej. Najnižji regres bo, tako kot je veljajo že zdaj, enak minimalni plači. Torej vsak zaposleni dobi najmanj 886,63 EUR regresa.

Tisti, ki so regres za leto 2019 že dobili bodo od FURS-a, po uradni dolžnosti, hitro dobili vrnjen del dohodnine (in morebitne prispevke). Predvidoma naj bi FURS odločbe o vračilu dajatev izdal do 30.6., torej bodo preplačane dajatve vračali do konca julija.

Delodajalci bi lahko neobdavčen regres za 2019 izplačali od danes naprej, vendar pa glede na spodaj objavljeno novico (z dne 26.04.2019 11:54) na portalu eDavki bo predvidoma možna oddaja REK obrazcev šele po 10.5.2019. Več informacij o REK obrazcih za regres 2019 lahko najdete na tej povezavi.

Regres mora biti, razen v posebnih okoliščinah (poslovne težave), izplačan do vključno 30. junija.

Spomnimo, da je v teku tudi pričakovan predlog za dodatno razbremenitev nagrajevanja uspešnosti (božičnice). Zdaj velja, da se dohodnine ne plača do višine povprečne slovenske plače. Po novem naj bi se, vendar šele v naslednjem letu, znesek zvišal na 150 odstotkov povprečne plače. Prispevki se plačajo.

Nadgradnja OSDPlus

Za izplačilo regresa bomo vsem strankam s podpisano pogodbo o vzdrževanju v kratkem nadgradili program. Vsi, ki bi želeli regres za 2019 izplačati zelo kmalu, pa nam to sporočite, da vam čim prej uredimo nadgradnjo sistema. V kolikor pogodbe o vzdrževanju nimate, nas kontaktirajte, da vam pripravimo ponudbo.